Hauhon Wanha Raitti ry on toiminut kulttuurimiljöön säilyttämiseksi jo vuodesta 1990.
Yhdistys ja alueen asukkaat hoitavat ja vaalivat asuinympäristöään väsymättä ja pieteetillä osallistumalla siivoustalkoisiin ja kunnostaen rakennuksiaan alueen henkeä kunnioittaen. Yhdistys haluaa toiminnallaan vaikuttaa siihen, että Vanhan raitin asukkaat ja alueella liikkuvat viihtyisivät ja nauttisivat tästä ainutlaatuisesta miljööstä. Lisätietoja raitista Häme-Wiki -sivustolla.

Vuotuisia tapahtumia

• Vesikasvien niitto Hauhonselän Kirkonkylänlahdella Vanhan raitin alueelta 2-3 kertaa kesässä. Niittojen avulla levätilanne ja kasvillisuus pysyvät kurissa. Tavoitteena on kohentaa eri toimenpitein Hauhonselän vesistön tilaa. Yhdistys on omien ympäristötoimiensa lisäksi mukana ProHauhonselkä -yhdistyksessä tukijäsenenä.
  • Vanhan raitin alueen viihtyisyyden vaaliminen huolehtimalla talkoovoimin alueen siisteydestä ja rakenteiden kunnosta.
  • Keväiset siivoustalkoot koko Vanhan raitin alueella.
  • Kukkien istuttaminen ja hoito alueella oleviin kukkalaatikoihin sekä niiden koristeleminen havuilla talveksi.
  • Yhteislaulutilaisuus heinäkuussa haitarimusiikin tahdittamana.
  • Avoimet puutarhat -päivä juhannuksesta alkavan Niskavuoriviikon perjantaina.

Miljöötä on hyödynnetty ja hyödynnetään matkailun lisäksi muun muassa elokuvissa, mainoksissa ja myös Hauhon Rouwasväenyhdistys ry:n Pomo+-rahoituksella käynnistetyssä HawuJoulu-tapahtumassa. Wanha Raitti ry on toteuttanut kolme isoa maisemanhoitohanketta joista viimeisin oli EU-rahoitteinen TORNI-hanke, jonka avulla raitille rakennettiin näkötorni ja Kirkonkylänlahden vesikasveja niitettiin kolmena peräkkäisenä kesänä 2008–2010. Hämeen Kylät ry valitsi Vanhan raitin vuoden hämäläiseksi kyläksi 2011. Valtakunnallisessa kyläkilpailussa alue sai kunniamaininnan, joka myönnettiin valtakunnassa vain kahdelle kylälle.