Hauhon Wanha Raitti ry on toiminut kulttuurimiljöön säilyttämiseksi jo vuodesta 1990. Hauhon Wanha Raitti on aloittanut toimikuntana ja se on rekisteröity yhdistykseksi 4.6.1998.

Hauhon Wanha Raitti ry:n säännöt ovat luettavissa täällä.

Yhdistys ja alueen asukkaat hoitavat ja vaalivat asuinympäristöään väsymättä ja pieteetillä osallistumalla siivoustalkoisiin ja kunnostaen rakennuksiaan alueen henkeä kunnioittaen. Yhdistys haluaa toiminnallaan vaikuttaa siihen, että Vanhan raitin asukkaat ja alueella liikkuvat viihtyisivät ja nauttisivat tästä ainutlaatuisesta miljööstä. Lisätietoja raitista Kulttuuriraitti.fi -sivustolla ja Häme-Wiki -sivustolla.

Yhdistyksen ja alueen tapahtumia 25-vuotisjuhlavuonna 2023

 • Lauantaina 6.5. yhdistyksen siivoustalkoissa siistitään Vanhan raitin alue klo 9.00 alkaen. Puutarhajätteelle tuodaan kaksi siirtolavaa ja teiden varsilta siivousjätettä kerätään traktoreiden lavoille. Talkookahvit siivouksen lomassa. Alueen siisteyden ja viihtyisyyden vaaliminen on oleellinen osa yhdistyksen toimintaa ja yhteisöllinen talkootyö yhdistystoiminnan perusta. 
 • Lauantaina 20.5. pop up -kahvila Esterin Paari klo 10-14 Kylä-Poltin pihassa, Hauhon Näyttämötaiteen Harrastajat.
 • Perjantaina 23.6. Niskavuoriviikon avajaiset ja juhannusrauhan julistus Skytten aukiolla kello 12.00, Hauho-Seura ry.
 • Keskiviikkona 28.6. Niskavuoren viikon seminaari Hauhotalolla,  Hauho-Seura ry yhteistyössä Hauhon Wanha Raitti ry:n kanssa. Seminaariin on myös suunnitteilla taidenäyttely alueelta maalatuista tauluista osana yhdistyksen 25 v-juhlavuotta.
 • Perjantaina 30.6. Avoimet pihat Raitilla Hauho-Seuran heinäpäivänä. Vierailuille avoimet pihat merkitään viirein. 
 • Perjantaina 30.6. Alli Isotalon luento Hauhon kasveista pappilan puutarhassa kello 14.00.
 • Hauhon Yrittäjien kesätorit 1.7.–29.7.
 • Niittotalkoita järjestetään ainakin maanantaina 17.7. Toisen niiton tarve arvioidaan kesän aikana. Vesikasvien niittoa on tehty Hauhonselän Kirkonkylänlahdella Vanhan raitin alueelta pari kertaa kesässä. Niittojen avulla levätilanne ja kasvillisuus pysyvät kurissa. Tavoitteena on kohentaa eri toimenpitein Hauhonselän vesistön tilaa. Yhdistys on omien ympäristötoimiensa lisäksi mukana ProHauhonselkä -yhdistyksessä
 • Perjantaina 14.7. Herkkujen yö, Hauhon Yrittäjät Raitilla sijaitseva Mikonheikki mukana tapahtumassa. Tapahtuman Facebook-sivu.
 • Perjantaina 21.7. yhteislaulutilaisuus Heiskalan pihassa klo 18.00. Laulattajana Seppo Soittila. Tapahtuman Facebook-sivu.
 • Lauantaina 29.7. Wanha Raitti ry:n 25-vuotisjuhla kello 17–24 . Yhdistys haluaa kiittää jäseniään, alueen asukkaita ja kaikkia vierailijoita tarjoamalla maksuttoman ja kaikille avoimen tapahtuman, jossa asukkaat ja vierailijat voivat nauttia ruuasta, musiikista ja yhteisöllisyydestä. Hauhon Vanha raitti katkaistaan päivän ajaksi autoliikenteeltä ja tieosuudelle tuodaan pöytiä ja tuoleja yhdessä syömistä ja monipuolista illanviettoa varten. Tapahtuman Facebook-sivua.

Miljöötä on hyödynnetty ja hyödynnetään matkailun lisäksi muun muassa elokuvissa, mainoksissa ja myös Hauhon Rouwasväenyhdistys ry:n Pomo+-rahoituksella käynnistetyssä HawuJoulu-tapahtumassa. Wanha Raitti ry on toteuttanut kolme isoa maisemanhoitohanketta joista viimeisin oli EU-rahoitteinen TORNI-hanke, jonka avulla raitille rakennettiin näkötorni ja Kirkonkylänlahden vesikasveja niitettiin kolmena peräkkäisenä kesänä 2008–2010. Hämeen Kylät ry valitsi Vanhan raitin vuoden hämäläiseksi kyläksi 2011. Valtakunnallisessa kyläkilpailussa alue sai kunniamaininnan, joka myönnettiin valtakunnassa vain kahdelle kylälle.